CO Certificering

Raps Service is volledig gecertificeerd volgens de beoordelingsrichtlijn BRL K25000 van Kiwa.

Wat is CO Certificering?​

De CO-certificering (ook wel  Gasketelwet genoemd) is een Nederlandse wettelijke regeling die vakbekwaamheidseisen stelt aan cv-monteurs en installatiebedrijven die verwarmingsketels inbedrijfstellen na plaatsing, reparatie of onderhoud.
Monteurs moeten een theorie- en praktijkexamen afleggen, bedrijven moeten zich certificeren.
De Gasketelwet is van kracht sinds 1 oktober 2020 en is bedoeld om het aantal koolmonoxide-incidenten terug te dringen.
De regeling is van toepassing op werkzaamheden aan gebouwgebonden verbrandingstoestellen, inclusief luchttoevoer en rookgasafvoer.
Dus in woningen, woongebouwen, kantoorpanden, utiliteitsgebouwen, etc.

De wettelijke CO-certificering is van groot belang om het aantal (soms dodelijke) ongevallen met koolmonoxide terug te dringen. Daarom heeft de wetgever een wettelijke regeling opgesteld die vanaf 1 april 2023 verplicht is.

Het Register gasverbrandingsinstallaties is in beheer bij de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw(TloKB). Alle bedrijven die in het register staan mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uitvoeren. Bedrijven die niet in deze lijst staan, mogen ná 1 april 2023 geen werkzaamheden uitvoeren. Heeft u de certificatie-audit succesvol afgerond, maar staat u nog niet in het register? Ook dan mag u geen werkzaamheden uitvoeren. Na uitgifte van het certificaat kan het tot 5 werkdagen duren voordat uw certificering in het register staat.

Bekijk het register op CO-VRIJregister.nl.

Nee, hout- en palletkachels vallen niet onder deze regeling. Wel is er een vrijwillige certificering (BRL6000-22), waarmee een bedrijf kan aantonen dat volgens bepaalde normen wordt gewerkt en dat er kwalitatief goede, veilige installaties worden opgeleverd.

Certificeringsplicht geldt voor alle inbedrijfstellingen van gasverbrandingstoestellen na het uitvoeren van onderhoud of reparatie, het vervangen van toestel, na reparatie aan rookgasafvoer- of luchttoevoervoorzieningen (inclusief CLV-systemen) of nieuwgeplaatste toestellen.

Een inbedrijfstelling wordt gezien als het inbedrijfstellen van een gasverbrandingstoestel na werkzaamheden aan een toestel, zoals onderhoud, reparatie, storingen of plaatsen van een nieuwe toestel.

Handhaving op de werkzaamheden is een taak voor de overheid. De losse verkoop van cv-ketels is nog altijd toegestaan, maar het inbedrijfstellen van cv-ketels niet. Het is namelijk verboden om een gasverbrandingstoestel in bedrijf te stellen zonder certificering.